Bosna Hersek gezi rehberi - İyi İnsanlar Ülkesi
- manness8
- 19 Eyl 2022
- 4 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 20 Şub 2024

Bosna'ya ilk defa gidecek olanlara bir tavsiyemiz var. Bu bölgede 1992-1995 yılları arasında bir savaş/zulüm yaşandığını ve Bosna halkının yaralarını sarmaya ve travmayı atlatmaya çalıştığını unutmayın. Biz ilk kez 2013 de gittik ve o günden sonra kalbimiz Bosna'da kaldı. Bosna hersek gezi rehberi olarak okuyabileceğiniz yazımıza başlıyoruz.
Twice born / Sen dünyaya gelmeden önce adlı filmi izledikten sonra çok etkilenmiştik ve o filmden sonra ilk kez Bosna'ya gitmeye karar vermiştik.
İlk seyahatimizde Saraybosna - Mostar- Blagaj - Srebrenitsa için toplam 1 haftalık bir plan yaptık. Fakat Bosna gezinizde aşağıdaki her şehir için birer gün ayırmak koşuluyla üç gün yeterli olacaktır…
Bosna Hersek'te neler yapılır / bosna hersek gezi rehberi
Saraybosna
Saraybosna gezilecek yerlerin başında gelir. En tarihi köşesi bizce Başçarşı (Bascarşıca)… Burası Saraybosna’nın çarşısı ve en hareketli yeri olan bir semttir. Osmanlının miraslarını her yerde görmek mümkün. Biz Meydanına yürüme mesafesinde bir evde kaldık. Tarihi Başçarşı Çeşmesinden su içtik. İçen tekrar gelir dediler, bunu duyunca kana kana içtik…
92’de Sırpların yoğun ateşine rağmen çeşmenin direndiğini ve hala ayakta olduğunu görmek güzeldi….
Aliya İzzetbegoviç'in kabri kesinlikle ziyaret edilmeli. Başçarşı bölgesinden yürüyerek 7-8 dk içerisinde varabilirsiniz.

“Miljacka nehri çevresine kurulu şehirde konaklama konusunda sorun yaşamayacaksınız bir sürü butik tesis var ve inanın Avrupa standartlarına göre oldukça ucuz…”

Bosna Hersek Meşhur Yemekleri
Boşnak böreği Pita ile kahvaltı, Cevapcici (Cevapi), meşhur Boşnak börekleri (Büreeeeek) Begova çorbası (Bey çorbası), Boşnak mantısı, Pleskevitsa ile akşam yemeğini nasıl tarif edebilirim bilmiyorum. Anlatılmaz yenir diyerek ağzınızı daha fazla sulandırmadan konuyu geçiyorum. Fiyatların oldukça ucuz olduğunu eklemem yeterli olur sanırım… Burada en basitinden bir fincan kahve ve bir dilim pastayı sadece 4 gibi küçük bir meblağ ödeyerek tüketebiliyorsunuz…
Bir sürü Türk ile karşılaşabilir en azından Türkçe bilen insanlara rastlayabilirsiniz. Biz kendimizi memleketimizde gibi hissettik ve zaten sıcak olan Boşnak halkını biz de bizden birileri gibi benimsedik. Kardeş olmak samimiyet gerektirir…

Savaşın İzlerinde Derin Acılar
Dağ eteklerinde, yemyeşil fakat mahzun bir şehir Saraybosna… Hemen tüm binalarında kurşun izleri… Unutmamak için özellikle sıvanmamış duvarlar… Savaşı yaşayan insanlarla konuyu her açtığımızda buğulanan gözler, ağlamaklı sesler…
Saraybosna Gezilecek Yerler
Saraybosna gezi rehberimizin en önemli bölümü “Saraybosna gezilecek görülecek yerler listesi” listemizi inceleyerek gitmeniz gereken yerler hakkında fikir edinebilirsiniz. Aklınızda olsun şehirde bir çok güzelliği bir arada ve sadece yürüme mesafesinde…
Latin Köprüsü (Miljacka nehri üzerinde Avusturya-Macaristan veliahtı Prens Ferdinand ve hamile eşi Sofia’nın (Hohenberg düşesi) suikaste kurban gittiği ve I. Dünya savaşının başlama sebebi olan köprüdür)

Bosna Tünel (Umut tüneli) 90’lardaki meşhur Sırpların Boşnakları kuşatıp katliam yaptığı sırada, sadece şehrin batısındaki ve havaalanından sonraki Butmir bölgesi açıktır. Bölgeye gönderilen yardım ve silahlar, kaçma fırsatı bulanların geçebildiği tek yer bu daracık tüneldir. 6 ayda 960 mt kazılan tünel bir nebzede olsa umut olmuştur. Şu an tünelin sadece 20 metrelik kısmı sağlam kalabilmiş durumda ve girişindeki ev şu an bir müze…
Başçarşı meydanı ve sebilj
Aliya İzzetbegoviç Mezarı
Gazi Hüsrev Bey Bedesteni
Sönmeyen Ateş Anıtı
Saraybosna Ulaşım
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanından sadece 1-1.5 saat sonra Saraybosna’dasınız. Hatırlatalım Bosna Hersek’te Saat Türkiye’den 1 saat geri. Pasaport işlemleri kolay geçti. Türkleri seviyorlar ve daha ülkeye adım atar atmaz hissediyorsunuz… Başta çok korkuyordum Eşim Onur, bir Sırp’a kafa tutacak kavga dövüş kendimizi kodeste bulacağız diye, şükür korktuğum olmadı…
Havalimanında iner inmez etrafınızı saran taksi kalabalığına itibar etmeyin, taksiler pahalı… Biz ön araştırma yaparak gittik ve tramvay hattının havalimanına yürüme mesafesinde (15-20dk) olduğunu indiğimizde biliyorduk… Yürümenizi öneririz. Tramvaya ulaşır ulaşmaz şehrin tamamını bu hatlarla kolaylıkla dolaşabilirsiniz. Tramvay biletini vatmandan alıyorsunuz…
Bu civardan otobüse de binebilirsiniz. Bu otobüsler sizi Saraybosna’nın her köşesine tek bir biletle taşıyabilir. Yalnız dikkat şoförler biraz hızlı kendinizi İstanbul’un meşhur sarı dolmuşlarındaymış gibi hissedebilirsiniz…

MOSTAR
Mostar geziniz için araba kiralayın derim, biz öyle yaptık. (Saraybosna- Mostar arası 130km) Mostar’a giderken bir sürü güzel yemyeşil dağ evlerinin kıyısından geçiyor ve bende buralarda yaşamalıyım diye iç geçiriyorsunuz…
Yol birde Konjik’ten geçiyor II.Dünya savaşında Almanların bombaladığı ve sonrasında alelade onarılan köprüyü görebilirsiniz… Bombalanan Neretva tren köprüsü yolunuzun üzerinde ve güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.
Mostar Gezilecek Yerler
Mostar köprüsü
Mostar'da kesinlikle görülmesi gereken ilk nokta. Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayrettin tarafından 1566 yılında inşa edilmiş. yıllardır sporcular tarafından atlama platformu olarak kullanılmakta.
Kravice / kravitse şelaleleri (Bu güzel tertemiz şelalede yüzebilirsiniz…)
Bu şelaleyi es geçmemelisiniz. Seyahatinizin en güzel yeri burası olabilir. Suyu soğuk, giriş ücretli( 20 bosna parası km) merdivenleri çok bir yer ama tam bir doğa harikası. mayonuzu mümkün ise içinize giymenizi tavsiye ederiz. ayrıca kano kiralayabilirsiniz.

Jablanica (Tito) / Neretva tren Köprüsü
yukarıda bahsetmiş ve fotoğrafını eklemiştik. 2. dünya savaşında bombalanmış ve turizme kazandırılmaya çalışılan yıkılmış tren köprüsü.
Buna su kaynağı - Blagaj tekkesi
Buna nehrinin doğduğu yer ve mağara çıkışında blagaj tekkesi bulunuyor. 1465 yıllarında mostar bölgesi Osmanlı yönetimine geçtiğinde buraya tekke inşa edilmiş ve bu bölgenin müslüman olmasında önemli bir role sahip olmuş bektaşi tekkesi.
Igman Dağları (Kayak gibi kış sporları için bulunmaz fırsat… Biz gezimizi Eylül ayı planladığımız için kış sporları yapma şansımız olmadı ama siz eğer kış aylarında gitmeyi düşünüyorsanız değerlendirebilirsiniz) bosna hersek gezi rehberi
SREBRENİTSA
Srebrenitsa “Gümüş Madeni” demekmiş… Sırp Cumhuriyeti olarak belirledikleri bölgede yer alıyor ve Saraybosna’ya 140 km kadar uzak. Sırbistan sınırı olan Drina nehrine ise sadece 10 km. Etnik temizlik öncesi tamamını Boşnakların oluşturduğu Srebrenitsa’da artık Boşnak yok şu an tamamı Sırp ne yazık ki… Srebrenitsa ile ilgili ayrı bir başlıkta daha detaylı bir yazıyı yakında yayına alacağız.

Tek bir düşünceyle Bosna’dan ayrıldık “Kalbimiz Bosna'da ve Tekrar Geleceğiz”
Not :
bu bölge hakkında yazımıza eklemek istediğiniz detaylar var ise sitemizden form doldurarak öneride bulunabilirsiniz.
Comentários